maanantai 16. syyskuuta 2013

Whole new world in one weekend - my scuba diving course

Harvana viikonloppuna sitä pääsee avaamaan oven kokonaan uuteen maailmaan. Oon haaveillut laitesukeltamisesta niin kauan, että tuntuu epätodelliselta olla nyt pätevä kyseiseen hommaan. Tiedän pääseväni näkemään sellaista, mitä useimmat ihmiset ei koskaan näe ja menemän sinne, minne useimmat ei koskaan mene. Seikkailemaan tuntemattomassa sillä kuten sanonta kuuluu; tiedämme enemmän kuusta kuin merten syvyyksistä.
Kolme raskasta päivää takana: allassukellusta sekä neljä sukellusta meressä. Sekä paljon muuta - aattelinkin nyt kiinnostuneille vähän valottaa mitä kuuluu sukelluskurssin sisältöön. Kurssi oli siis maailmankuulun sukelluskoulun PADIn järjestämä, joita löytyy Suomea myöten kaikista maailman kolkista ja myös sisältö on pitkälti samankaltainen, suoritit kurssin sitten Turussa tai Hawaijilla. 

Esivalmistelut
Suomessa hankin PADIn Open Water Diver kurssikirjan ja DVDn suomeksi, jotta varmasti ymmärrän kaiken. Täällä sitten opiskelin kirjan läpi sekä lainasin hosteilta englanninkielisen version jonka avulla opiskelin vielä tärkeimmät jutut englanniksi. Lisäksi sain sukellusliikkeestä monistepinkan kysymyksiä, joihin mun piti vastat ja joka tuli ottaa kurssille mukaan.

1. Päivä - perjantai
Suoritin kurssin pienessä sukellusliikkeessä, mikä oli älyttömän hyvä - mun ja Ronjan lisäksi kursilla oli yksi nainen. Oltiin hyvissä käsissä ja saatiin tosi henkilökohtaista opetusta ja neuvoja. Aluksi käytiin monistepinkan kysymykset läpi, opeteltiin sukelluslaskimen käyttöä ja sukellustaulukon lukemista. Tehtiin vielä pieni testi, jossa oli lähinnä monisteesta tuttua asiaa. Harjoiteltiin sukelluslaitteiden kokoamista (siinä tosiaan riittää harjoittelemista) ja monen kokoamisen ja purkamisen jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti uimahallia. Hallilla tehtiin 200 metrin uintitesti (eli neljä kertaa altaan päästä päähän, aikarajaa ei ollut ja tyyli oli vapaa) sekä 10 minuutin kelluntatesti. Koottuamme sukelluslaitteet hypättiin märkäpuku päällä altaaseen. Sukelluslaitteet painaa paljon enemmän kuin olisin koskaan osannut kuvitella, onneksi vedessä taakka keventyy huimasti. Tosin aluksi vedessä kaikkien varusteiden kanssa liikkuminen tuntuu hyvin kömpelöltä. Allas jossa sukelleltiin oli erityisesti sukellusta varten suunniteltu ja paljon normaalia uimahalliallasta syvempi. Perusjuttujen (kuten laskeutuminen ja nouseminen) lisäksi käytiin läpi valtava määrä erilaisia erikoistaitoja, kuten varusteiden riisuminen ja uudelleen pukeminen veden alla, mitä tehdä jos happi loppuu, miten tyhjentää maski veden alla jne. jne. suurin osa noista oli sellasia taitoja joita ei mitä luultavammin tule koskaan sukeltaessa tarvitsemaan, mutta toki ne pitää varmuuden vuoksi käydä läpi. Eka päivä oli ehdottomasti kaikista raskain - uuden asian määrä oli ihan valtava ja päivä oli myös fyysisesti suht rasittava. Perjantai-illan pyhitinkin suklaalle, leffoille ja aikaiselle nukkumaanmenolle.

2. Päivä - lauantai
Aamu alkoi Rockingham biitsillä melko aurinkoisena ja kauniina. Sukellettiin siis ensimmäistä kertaa meressä, tehtiin muutamia allassukkelluksesta tuttuja juttuja sekä uutena asiana mm. turvapysähtyminen. Pintaan noustessamme sää oli muuttunut radikaalisti; taivaalta satoi kaatamalla vettä ja lämpötila oli pudonnut reippaasti. Pinnan allakin oli viileähkö mutta rantaan noustessa todellinen kylmyys iski. Meidän piti koota kaikki varusteet uusiksi ja litimärkänä kaatosateessa varusteiden kanssa taistellessa sai kietämättä vähän purra hammasta. Noin puolen tunnin maalla oleskelun jälkeen oli aika palata veteen ja tehdä toinen avovesisukellus - lisää taitojen testailua ja noin vartin verran ympäriinsä sukeltelua. Sukelluksen jälkeen kouluttajamme Brittany yllätti meidät kuumilla kaakaoilla, jotka maistui ihan taivaalliselta rannalla värjötellessämme (ei se aurinko tosiaan aina paista edes Australiassa). Päivään olisi alunperin pitänyt kuulua vielä kolmaskin sukellus, mutta suosiolla siirrettiin se sunnuntaille ja lähdettiin sukellusliikkeelle tekemään loppukoetta, jonka ois ollut tarkotus olla sunnuntaina. Kysymyksiin vastailtiin kaikessa rauhassa pizzan ja valkosipulileipien kera ja kaikki kolme läpäistiin koe. Lauantai-illalla olis ollut kamun pippalot, mut väsymyksen vuoksi valitsin rauhallisen koti-illan, sillä sunnuntaina koitti taas aikainen herätys vedenalaiseen maailmaan.

3. Päivä - sunnuntai
Päivään kuului kaksi hyvin samankaltaista sukellusta, mut henkilökohtaisesti ne poikkes mun osalta paljon toisistaan. Siinä missä ensimmäisen sukelluksen aikana fiilikset oli epävarmat ja paikoin vähän epämukavatkin, toisella sukelluksella sain rentouduttua, varusteiden hallinta tuntui sujuvan moitteettomasti ja nautin kokemuksesta älyttömästi! Kalojen lisäksi päästiin näkemään pinnan alla muunmuassa merihevosa ja lentokoneen hylsy. Upeaan sukellukseen oli hyvä päättä kolmipäiväinen sukelluskurssi ja nyt sitä ollaan sitten virallisesti laitesukeltajia, cheers!

6 kommenttia:

 1. wow kuullostaa kyl tosi upeelta! pakko kyllä joskus päästä koklaamaan :-D!

  VastaaPoista
 2. just tän takia haluan australiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihana :) Pystyyhän sitä muuallakin sukeltamaan, tosin aussit tarjoaa siihen kieltämättä aika ihanteelliset mahikset!

   Poista
 3. Moikka! Itsekkin olen talla hetkella Ausseissa ja tarkoituksena suorittaa sukelluskortti taalla. Paljon maksoi kurssi? Osais alkaa saastaa:D!

  VastaaPoista