keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

WEEKEND & SCHOOL

Ja ah, aina niin mielikuvitukselliset otsikot..

G'day! Host- vanhemmat lähti sukellusreisulle viikonlopuks ja koska multa ei sukelluslupia vielä löydy, päätin majoittua Ronjan isäntäperheen luokse. Viikonloppuun kuului shoppailua ihanan edullisessa ostoskeskuksessa, paljon leffoja, vielä enemmän herkkuja sekä lempparikaupunki Perth ja King's Park! Lauantaina oli lisäksi tarkotus suunnata pihakemuihin, jotka kuitenkin peruuttiin huonon sään takia. Kesä, tuu jo... Sunnuntaina säät kuitenkin suosi ja päästiin tsekkaamaan yks tän alueen tunnetuimmista paikoista,  Perthin Kings Park. Ei ehkä kuulosta maailman mielenkiintoisimmalta paikalta, mut kyseessä ei kuitenkaan oo ihan mikä tahansa puisto. Kooltaan toi on ihan käsittämättömän iso ja näkymät on upeet joka suuntaan. Ei yhtään huonommat maisemat lenkkeilyyn tai piknikiin! Puisto myös tuoksui ihanalta, en tosin tiiä tuoksuuko siel aina noin hyvältä vai oliko syynä just loppunut sade. Anyways, vierailemisen arvonen paikka jossa pitää päästä käymään uudestaan vielä yöaikaan, silloin näkymät on varmaan vielä sata kertaa huikeemmat. Perthistä jatkettiin Fremantleen, pienehköön satamakaupunkiin Perthin vieressä, jossa oon pari kertaa vieraillu ja joka on ihan älyttömän söpö. Niin suuri ero Perthin pilvenpiirtäjiin ja miljoonakaupunkifiilikseen. Nautittiin hetki satamakaupungin tunnelmasta ja vedettiin vielä churrot ja valkosuklaakaakaot naamaan.


Koulu
Senkin uhalla, et tästä tulee ihan kilometripostaus haluun kirjottaa mun koulusta, josta en oo vielä pahemmin blogin puolella kertonu. Opiskelen (jos sitä nyt voi opiskeluks sanoa) siis Gilmore Collegessa, vuosiluokalla 11. Neljä päivä oon noilla hoodeilla pyöriny ja jokanen päivä on mennyt edellistä paremmin. Eka päivä oli yhtä kaaosta. Opettajilla ei ollut aavistustakaan mun saapumisesta ja olin ihan hukassa monien koulurakennusten kanssa. Tauot meni kansliassa käytännön juttuja säätäessä enkä oikeen ees päässy tutustumaan ihmisiin. Oppilaat kyllä otti mut oppitunneilla paremmin kuin hyvin vastaan, mut silti ekasta päivästä jäi vähän huono maku. Onneks maanantai oli jo huimasti parempi. Tällä viikolla oonkin saanut tutustua lukemattoman moniin ihmisiin ja luokkahuoneetkin löytyy lähes ongelmitta. Ei oo ihan tuulesta temmattu juttu et aussit on mukavaa porukkaa. Kaikki on ollu tosi ystävällisiä ja jaksaa olla kiinnostuneita; on ihanaa kun ihmiset vielä koulupäivänkin jälkeen tulee kyselemään kuulumisia facebookissa. Oon kiitollinen et mut on otettu mukaan suunnittelemaan niin viikonlopun menoja kuin ens maaliskuisia tanssiaisia. Tauot oon tähän mennessä viettäny vähän kenen sattuu kanssa, niinsanottu "oma porukka" on vielä löytämättä, mutta eiköhän sekin ajan kanssa. Toisin kun vielä viikko sitten luulin, oon samalla luokalla vuotta nuorempien kanssa. Ysikutoset valmistuu jo ens marraskuussa, joten ei olis ollu järkeä viettää vuosi puoliks eri luokalla. Tosin monissa aineissa, kuten liikunassa, vuosiluokkia 11 ja 12 on sekotettu, joten en edes aina tiedä kumman vuoden opiskelijasta on kyse. Ja eipä sillä niin väliäkään, huipputyyppejä tuntuu löytyvän molemmista.

Opiskelu ja koulu täällä on monessa suhteessa kuin suoraan toiselta planeetalta. Ei omia oppikirjoja tai läksyjä. Tunneilla ei viitata, opettajia ei kuunnella, joka tunti joku lentää luokasta ulos, puoli luokkaa istuu kuulokkeet korvilla ja välillä mietin miten kukaan ikinä oppii mitään. Monilla tunnella opettajat ja oppilaat heittää paljon läppää keskenään ja meno on vaan niin paljon chillimpää. En todellakaan usko et kaikki Australian koulut on näin villiintyneitä, oonkin monen oppilaan suusta kuullut Gilmore Collegen olevan vähän omaa luokkaansa. Eipä haittaa mua, ihan tervetullutta vaihtelua.

Oppitunnit kestää 60min ja koulu alkaa aina 8.30. Kaks tuntia koulua - puolen tunnin tauko - kaks tuntia koulua - puolen tunnin tauko - tunti koulua. Tolla kaavalla päivät menee tosi nopeesti. Kouluruokailua ei ole, vaan kaikki tuo omat eväät tai vaihtoehtosesti ostaa jotain koulun ylihinnoitellusta kanttiinista. Koulupuvun suhteen ei olla hirveen tarkkoja, mäkin korvaan koulun tuulitakin omalla samansävyisellä maiharilla. Sääntöjä riittää, mutta niitä ei pahemmin noudateta, eikä monet opettajat jaksa välittää. Ainoa sääntö mistä ollaan tarkkoja on, että koulualueelta ei saa poistua (sen varmistaa kyllä jo massiiviset, lukitut portit).

Mun lukujärjestyksestä löytyy kuus ainetta ja ne on:

Outdoor education - ehdoton lemppari! En löytäny tälle suomenkielistä vastinetta, mut liikuntaa ulkona yhdistettynä terveystietoon. Paras opettaja ja ryhmä; tähän mennessä ollaan lenkkeilty, nyrkkeilty ja tehty terveysesitelmää. Ens viikolla lähetään kalliokiipeilemään ja luvassa on myös mm. snorklausta! Meiän ryhmässä on vaan pari tyttöä, mut hyvin ollaan pysytty poikien vauhdissa.

Matikka - tätä en olis lukujärjestykseeni halunnut, mut se tulee kuitenkin jokaselta koulun oppilaalta löytyä. Mut laitettiin automaattisesti heikoimpaan matikan ryhmään, mut vaihdoin sen astetta vaikeempaan. Alko turhauttaa kun vaikeimmat laskut oli niitä seiskaluokan nopeus on matka jaettuna ajalla- laskuja. Eipä tän hetkinenkään matikka mitään rakettitiedettä oo, tällä hetkellä lasketaan pinta-aloja..

Career & enterprising - Ehkä turhin aine ikinä, mut ei haittaa; hyvää porukkaa ja hauska ope. Tuolla ei oikeesti tehä mitään oon nyt neljällä tunnilla ollu ja oppilaat on sinä aikana tehny ehkä kaks tehtävää ja muun ajan vaan jutellu, kuunnellu musaa, pelannu korttii ja nukkunu. Kurssin aihe on siis urajutut, mutta eipä sillä niin merkitystä

Liikunta & valmennus - Toinen suosikki, tähän mennessä ollaan pelattu korista ja lentopalloa sekä opiskeltu pikkulasten valmentamista. Täällä liikunnassa on tytöt ja pojat samassa ja siihen sisältyy aina myös pakollista valmennusteoriaa.

Englanti - Ei mitään ihmeellistä, ollaan tähän mennessä luettu kirjaa ja katottu elokuvaa. Oon heikoimmassa ryhmässä, joten taso ei todellakaan oo kovin korkeella 

Musiikki - Yritin vaihtaa musan pois, kun huomasin siellä olevan melkeinpä vaan bändijuttuja. Ainoo mihin mulla olis ollut mahis vaihtaa oli kuitenkin mantsa, joten päätin pitäytyy musiikissa. Otinkin siis pikku haasteen vastaan ja muutaman kuukauden päästä esiinnyn koko koulun sekä vanhempien edessä bändin rumpalina...oh gosh, no oli se parempi vaihtoehto kun laulaminen!

Iso hatunnosto, jos jaksoit kaikki mun höpötykset lukea. Nyt kauniita unia, mä palailen bucket list- postauksen merkeissä niin pian kun mahdollista.


Niin ja teitä ihania on ilmestynyt lukijoiksi huikean monta lisää, pusuja ja iso kiitos kaikille!  

18 kommenttia:

 1. ihana postaus! noi koulujutut oli oikeesti tosi kiinnostavii, tosi erilaista siellä:) oot kaunis, ja kivoja kuvia!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla:) jep, en ois arvannu et ihan näin paljon koulunkäynti täällä eroaa suomesta :D kiitos paljon! :)

   Poista
 2. Tuo outdoor education ja liikunta & valmennus kuulostaa niin kivalta! Ja oma vaihtariksipääsemiskuume vaan kasvaa kasvamistaan!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on sama vika! Kun lukee kaikkia vaihtariblogeja, maasta riippumatta, niin oma halu päästä kokeilemaan siipiään sen kun vain kasvaa! c:
   Ja tykkäsin sun postauksesta tosi paljon (:

   Poista
  2. noi kaks onkin kieltämättä ne selkeet lempparit :) siitä vaan molemmat kokeilemaan siipiä, helppoa ei oo mut varmasti sen arvosta! kiitokset :)

   Poista
 3. HEI miten siel ausseissa oikein menee vuoden ajat ku lukee "kesä tule jo " :)? nii ja oot tosi kaunis ja tykkään tästä blogista ihan hirveesti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ausseissa vuodenajat menee ihan päinvastasesti kuin Suomessa, nyt on talvi ja vuoden kylmin aika! Sit taas kun Suomessa on talvi, tääl on kesä ja kuumimmat helteet :D voi kiitos, ihana kuulla! :)

   Poista
 4. Hahah onnea rumpu esitykseen !! :D t. Karo

  VastaaPoista
 5. Heippa :) haluisin kysyä sellasesta asiasta koulussa, kun urheiluvalmennus ja sellanen vähän tavotteellisempi harjottelu. Onks siel koulun joukkueita esimerkiks yleisurheilussa vai miten on? :) mulla on suunnitelmissa lähtee vaihtoon vuoden päästä, mut on vielä auki onks maa Jenkit vai Aussit. Jenkit houkuttaa koska oon SM-tason urheilija ja tiedän et mun juttu on se urheilu ja siellä on aina kaikkialla varmasti urheilumahollisuus, mut toisaalta Aussit just tän takia, mitä säkin täällä blogissa oot kirjottanu <3 eli ystävälliset ihmiset ja rentous ja aivan erilainen maailma ku Suomi :) toisaalta en tiiä kuinka suuri mahdollisuus on päästä siellä Ausseissa treenaamaan omaa lajia... Tulipas pitkä kommentti ja olisin tosi kiitollinen jos vastaisit!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan mun koulussa ei oo yleisurheilu, eikä oikeen muitakaan joukkueita. Samaa oon kuullu muista aussikouluista, tääl harrastetaan koulun ulkopuolella eli ei oo jenkkityyliin koulun omia urheilujoukkoeita. Poikkeuksiakin toki varmasti on :) Ausseissa riippuu siis paljon siitä minne ja etenkin minkä kokoiseen kaupunkiin päädyt. Eli niin ihana kun Aussit onkin, ni suosittelen ehkä Jenkkilää, jos haluut ehdottomasti yleisurheilua treenata. Uskoisin siellä olevan siihen paremmat mahikset just noiden koulun joukkoiden vuoksi. Toisaalta jos kuitenkin haluut harrastaa urheiluu ylipäätänsä (eli ei välttämät yleisurheilua) ni Aussit on tosi urheilullista porukkaa ja koulun ulkopuolelta löytyy kyllä jos jonkinnäköistä urheilua :)! ja jos korostat urheilullisuutta hakemuksessa, uskon et pääset urheilulliseen perheeseen. Oon joskus lukenu erikois vaihto-oppilasvuosista mitkä on suunniteltu just urheilijoita ajatellen, mut en löytäny sitä tähän hätään googlettamalla, linkkailen heti kun löytyy. Ne tosin maksaa enemmän, mut ainakin pystyy varmistamaan oman lajin treenamisen! Toivottavasti oli jotain apua, kysy ihmeessä lisää jos tulee lisää kysymyksiä mieleen tai jos joku jäi epäselväks :)

   Poista
  2. Kiitos tosi paljon vastauksesta! Siit oli kyl paljon apua mulle :) tuun varmaanki sit päätyy jenkkeihin, uhreilu on mulle se juttu ja ne hinnat niissä urheiluohjelmissa kauhistuttaa XD

   Poista
 6. Kerttu pitkät postaukset on vaan parhaita!;) hali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hehe ihana et joku jaksaa lukea ;) xx

   Poista
 7. tykkään tästä blogista tosi paljon! :-)

  http://saltsugarandstyle.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 8. voi blogis on aivan ihana! sulla on oikeesti ihan sika ihania kuvia ja oon niin kateellinen, että sulla on mahdollisuus päästä vaihtoon! p.s. mikä kokosiks muokkaat nää kuvat, siis minkä levysii? (:

  a piece of pearl

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voii kiitos! ja kuvat on leveydeltään 700 :)

   Poista