lauantai 18. tammikuuta 2014

VAIHTOVINKKEJÄ

Tiedän, että siellä ruudun toisella puolen on monia vaihdosta haaveilevia tai lukijoita, joilla vaihto koittaa jo ensi vuonna. Hakuprosessin käyneenä ja nyt täällä yli puoli vuotta asuneena haluankin jakaa teille vinkkejä, jotka itse olisin aikoinani kuulla. Tai kuulin ja olen täällä huomannut hödylliseksi. Tässä ensimmäisenä mieleen tulleita, teen mielelläni lisää jos teiltä yhtään kiinnostusta löytyy!
vaihtoon hakeminen

valtitse kohdemaa huolella - sanotaan, että tärkeintä on se että lähtee, ei sinne minne lähtee. Tottahan tuo, mutta kannattaa silti käyttää aikaa kohdemaan valintaan, jottei myöhemmin tarvitse jossitella. Ehkä suurin tekijä on kieli, haluatko oppia uuden kielen vai parantaa jo ennalta opitun kielen taitoja. Tutki avoimin mielin monia vaihtoehtoja ja tarkistele niitä pintaa syvemmältä. Muista, että USA ei ole yhtä kuin New York tai valitessasi Iso- Britannian et luultavasti pääse Lontooseen asumaan. Liian monet tarkistelevat valintoja vaaleanpunaiset lasit silmillä tyyliin "mä ainakin aion hakea vaihtoon Los Angelesiin". Host-äitini on aluevalvoja ja olen kuullut tarinoita, kuinka vaihtari peruuttaa paikkansa, kuullessaan ettei päässytkään Sydneyhyn asumaan.

 Mieti tarkkaan myös järjestöä - haluatko ehdottomasti yhteen tiettyyn maahan vai olisitko valmis joustamaan (Rotary). Älä valitse järjestöä hienojen lehtisten ja nettisivujen perusteella vaan tarkastele mikä erottaa kyseisen järjestön muista. Itse pidin hyvin tärkeänä seikkaa, ettei host- perheille makseta hostaamisesta vaan he ovat mukana omasta mielenkiinnostaan.

Ole ajoissa! - Itse aloitin hakuprosessin puolitoista vuotta ennen vaihtoa ja en ollut yhtään liian aikaisin liikkellä. Toki myöhemminkin pystyy paikan saamaan, mutta vaihtoehdot saattavat käydä vähiin paikkojen täyttyessä. Etenkin Australian paikat viedään nopeasti (esim. YFU lähettää vain yhden vaihtarin Ausseihin ja itse paikkaa hakiessa se oli jo viety). On myös ihan oman mielenrauhan kannalta parempi alkaa valmisteluihin ajoissa, niitä paperipinoja ei ihan yhdessä yössä täytetä!

Ota haastattelu rennosti - Ole oma, iloinen itsesi, osoita tarpeeksi kypsyyttä ja varmasti saat paikan. Itse jännitin haastatteluja ihan hirveästi, mikä ihan huvittaa jälkeenpäin. Sekä YFU:n että Exploriuksen haastattelut olivat rentoja rupatteluja ja lähinnä katsottiin, että hakijalla on oletukset vaihdon suhteen kohdallaan.

Ole rehellinen hakupapereissa ja korosta sulle tärkeitä asioita - Monesti isäntäperhe valitsee oppilaansa yhteisten mielenkiinnon kohteiden perusteella.  Monilla ihmisillä on monia puolia ja mielenkiinnon kohteita joten kannattaa miettiä huolella mitä piirteitä ja kiinnostuksen kohteita haluaa korostaa yli muiden. Tosin ei kannata ihan täysin luottaa siihen, että sut esim. urheilijana sijoitetaan urheilijaperheeseen. Yhtä hyvin sut voi valita taiteilijaperhe, jota ei urheilu kiinnosta tippaakaan. Itse mainitsin hakupapereissa miljoona juttua mistä olen kiinnostunut ja niistä mun isäntäperhettä kiinnosti erityisesti kiinnostus vesiurheilua ja eläimiä kohtaan. Suurin syy mun valintaan kuulemma tosin oli kuvat, joissa näytin ystävällisesltä haha.

Ennen lähtöä

Vältä vuoden elämistä ennakkoon - Voin kokemuksesta kertoa, kuinka paljon ennen vaihtoa tekee mieli lukea maailman jokainen vaihtoon liittyvä blogi tai artikkeli kolmeen kertaan. Kuinka mieli täyttyy kaikista niistä asioista mitä haluat vuoden aikana kokea. Vältä kuitenkin liikaa suunnittelua, oikeastaan paras tapa olis lähteä vaihtoon ilman mitään ennakko-oletuksia.

Älä unohda elämää Suomessa - Vähän menee päällekkäin edellisen kanssa, mutta keskity täysillä elämään ja ihmisiin Suomessa, kyllä se vaihto sieltä tulee nopeammin kuin huomaatkaan!
Perillä!

Varaa aikaa nukkumiselle - alussa monia vaihtareita väsyttää ja paljon, uusi kieli ja ympäristö vievät älyttömästi energiaa. Älä huoli, väsymys menee kyllä ohi, mutta varaa ekoina viikkoina aikaa kunnon yöunille.

Kommunikoi - tätä ei voi tarpeeksi korostaa.Tosi suuri osa vaihtarien ongelmatilanteista johtuu väärinymmärryksistä perheen ja vaihtarin välillä. Yritä siis alusta alkaen alkaa pitämään isäntäperhettä perillä siitä, mitä sun elämässä tapahtuu. Jos jotain ihanaa on tapahtunut koulussa tai susta oli kiva, että isäntäperhe vei sut paikkaan X - kerro. Jos joku saa sut surulliseksi/stressaantuneeksi/miksi vain - kerro mikä, muuten isäntäperhe saattaa alkaa vetämään omia johtopätöksiä. Isäntäperhe on valinnut just sut ja haluaa myös oppia tuntemaan vaihtarinsa ja kuulla sun mielipiteitä asioista. Ja jos suunnittelet jotain, kysy aina ajoissa lupa isäntäperheeltä. Nimenomaan kysy. Suomessa suurimmalla osalla nuorista on tapana suurin piirtein ilmoittaa, että "moikka mä lähen nyt ulos". Isäntäperheessä kyseinen ilmoittaminen voidaan kuitenkin kokea hyvin loukkaavana, siispä kysy ja kerro myös tarkemmin mitä suunnitelmissa on. Niin ja soita mielummin kuin tekstaa. Tekstiviestin välityksellä varsinkin vieraalla kielellä sattuu paljon helpommin väärnkäsityksiä.

Ole oma- aloitteinen - Älä odota, että kaverit tai isäntäperhe ehdottaa tekemistä tai juttuja vaan ehdota itse. Järjestä illanistujaiset tai pyydä kivan oloista tyyppiä leffaan. Ole kiinnostunut host-perheen mielenkiinnon kohteista. Jos esim. host- äiti tykkää leipomisesta pyydä häntä opettamaan sulle jotain.  Tarjoudu avuksi kotona ja tee välillä enemmän mitä on "pakko".

Ole kiltti kaikille, älä valikoi kavereita - Heitä kaikki tyhmät ennakkoluulot romukuoppaan ja tutustu avoimin mielin ihan.kaikenlaisiin.ihmisiin. Älä kulje koulussa tyyliin "ton kaveri haluun olla, ton en.." tai saatat missata enemmän kuin uskotkaan. Et mitä luultavammin tuu löytämään ympärilles just samanlaisia kavereita mitä sulla Suomessa on, lopeta siis vertailu Suomi- kamujen ja kohdemaan kavereiden välillä. Vältä draamoja ja ole ystävällinen kaikille, et halua tulla tunnetuksi koulun bitcheilevänä vaihtarina.

Lopeta vertailu - Myönnetään, itsekin tulee suht ahkerasti lueskeltua muiden vaihtoblogeja, mutta yhden asian olen lopettanut jo aikapäiviä sitten. Oman vuoden vertailun muiden vuosiin. Hirveen helposti sitä alkaa miettimään kuinka paljon enemmän toi onkaan päässyt matkustelemaan, miten täydelliseltä ton hostperhe vaikuttaa ja kuinka suuri ystäväpiiri tolla yhdellä onkaan. Lopeta. Jokainen vaihtovuosi on erilainen ja muiden vuosien perään haikailu ei edistä sun vuotta millään tavalla. Keskity tekemään omasta vuodestasi unohtumaton. Jos et pysty ilman hirveetä kateutta seuraamaan muiden vaihtoa, lopeta blogien lukeminen.

Kyllä, juu, jep, tietty - Yksinkertaisesti; kun sua pyydetään jonnekin, lähde! Oli kyseessä sitten isäntäperhe tai kaveri, lähde avoimin mielin kaikkiin uusiin paikkoihin ja juttuihin mukaan, lupaan ettet menetä mitään.

Pidä itsesi kiireisenä - Tä oli viiminen neuvo joka meille kerrottiin alotuleirillä. Keep yourself busy.  Jos jumahtaa paikoilleen alkaa hirveen helposti vellomaan koti-ikävässä ja miettimään Suomi- juttuja. Siispä, luo itselles tekemistä. Älä nuku puolta päivää ja vietä loppuaikaa koneella. Lähde ulos, lähde salille, kokkaa, tee mitä vaan. Monia auttaa myös rutiinien luominen sopeutumisessa.

Nauti pienistä jutuista - Vaihto ei ole yhtä juhlaa ja tulet elämään kohdemaan arkea - et ole ainoastaan maan parhaista paloista nauttiva turisti. Siispä kiinnitä huomiota pieniin, ihaniin asioihin. Sujuiko englanti tänään hyvin tai oliko bussimatka kotiin musiikkia kuunnellen erityisen rentouttava. Ehkä päivääsi piristi ystävällinen asiakaspalvelija tai koulussa saatu kehu. Sen sijaan, että odottaisit koko ajan jotain suurta ja ihmeellistä, etsi onnea jokapäiväisestä elämästtä. Sillä loppujen lopuksi, vaihdon onnistuneisuus on vain ja ainoastaan susta itsestäsi kiinni.

Ja viimeisenä: muista aina uskoa itseesi. Oksalla istuva lintu ei koskaan pelkää oksan katkeamista, koska oksan sijasta se luottaa omiin siipiinsä. 

18 kommenttia:

  1. Kiitos paljon tästä postauksesta!

    Olen lähdössä myös Australiaan vaihtoon 5.2. eli reilun 2,5 viikon päästä. Jännittää ihan älyttömästi, ei niin lähtö mutta se jääkö kukaan kaipaamaan minua Suomessa. Miten käy ystävien täällä on ihan päällimmäisenä mielessä. Onko mitään erityistä vinkkiä juuri sinne suuntaavalle tai muutamaa rohkaisevaa sanaa?

    Jos kiinnostaa niin voit tsekata mun blogin myös! :)

    easylivingwithme.blogspot.com

    ~ Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I feel you, itse myös murehdin ennen vaihtoa että mitä kaikkea missaankaan, jättääkö ystävät jne jne. ja turhaan murehdin, sillä tosiystävät säilyy! Älä siis turhaan murehdi, oon varma että sua jäädään kaipaamaan! Tsemppiä ja huikeeta vaihtoa sulle :) xx

      Poista
  2. Voi vitsi tää oli kyllä tosi kiva postaus!! Itse olen rotaryn kautta lähdössä ensi syksynä ja maa vielä auki... Nyt tässä näinä kuukausina pitäisi kyllä saada tietoon ja se jännittää aika paljon. Itselläkin aussit olis ihan ykköstoive, mutta toisaalta kyllä se vaihtovuosi ihan varmasti tulee olemaan ikimuitoinen missä tahansa.
    Tykkään ihan hirveesti lukee tätä sun blogia ja noi kuvat saa mut aina niin kateelliseksi! Keep on going girl, sä elät mun unelmaa! :-----D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti! Kiitos :) toivon ja uskon, että sun vaihtovuodesta tulee ihana ja pääset elämään unelmaas, ausseissa tai jossain muualla!!

      Poista
  3. Oi ihanaa että teit tällaisen! Noi vinkit hakemiseen liittyen oli mulle ainakin tosi tarpeelliset tässä vaiheessa, mä tiedän haluavani lähtee vaihtoon mutta joku siinä on et se haastattelu jännittää mua ihan älyttömästi?! :-D Ootko sä siis minkä järjestön kautta? Mä just oon miettinyt exploriusta, mut kun kerran oot käynyt siellä haastattelussa niin osaatko kertoo millanen tilanne se on? Kuvittelisin että asenne mulla on kohdillaan vaihtoon lähtijänä, mut haastattelussa se englannin puhumisen osuus pelottaa ja jos siellä on joku kielitesti, ääääh apua.. kiinnittääkö se haastattelija enemmän huomiota siihen miten kieliopillisesti puhut vai siihen miten uskallat käyttää sitä kieltä?
    Ja sitten vielä, oon menossa nyt kesällä kielimatkalle joten sen jälkeen nyt ainaki voisin varata sen haastatteluajan, mut pelottaa et sillon oon jo ihan liian myöhään liikkeellä (syksyllä 2015 toivoisin lähteväni), jos nyt kerran muuten olisin jo valmis haastatteluun mut stressaan vaan siitä englanninosuudesta miten se menee.. sano nyt sä onko se niin hirveetä ku mä kuvittelen? :-D Mulla on englanti 9, mut puhuminen on vähän takkusta.. miten sä ite pärjäsit (tai no, tyhmä kysymys, hyvinhän sä pärjäsit jos kerran nyt oot siellä maailman toisella puolella haha) ja millanen englanninkielitaito sulla oli sillon?

    Huh mikä romaani.. toivottavasti sä jaksat vastata, olis ihan superkiva! :-) Sun blogi on niin ihanaa luettavaa, mä toivon et mä joskus oon itsekin siinä pisteessä kun sä olet nyt. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stressi pois, se haastattelu on oikeesti tosi chill! Oon exploriuksen kautta ja voin sanoo et mun enkun puhuminen oli hyvin tönkköä, ymmärsin ja kirjotin suht hyvin mut puhuminen tuotti aina tuskaa. Tein virheitä, pyysin haastattelijaa toistamaan saman lauseen varmaan viis kertaa jne jne. Kielitestin avulla lähinnä testataan et jotenkuten pystyt kommunikoimaan. Siispä, ei todellakaan ollut millään tavalla hirvee kokemus. Varmasti pääset läpi, joten varaahan aika niin pian kuin mahdollista ettei sitten myöhemmin kaduta kun ei ollut ajoissa liikkeellä! Hurjasti tsemppiä ja kiitos ihanista sanoista ♥

      Poista
  4. Tää postaus oli ihan mahtava! Mäkin olen lähdössä rotaryn kautta vaihtoon, mutta vasta vaan kesäksi kun en ikäni puolesta vielä vuodeksi pääse :D

    VastaaPoista
  5. I tried to google translate it but it kinda doesn't really work. Am sitting in AIT class writing my blog aha aha ;) Looooveeeeeee <3

    VastaaPoista
  6. Hei tosi kiva postaus! :)
    Mietin myös miten oot tehny sun bannerin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en oo tehny itse, vaan se on Julian (http://karin-julia.blogspot.com/) käsialaa :)

      Poista
  7. voikko tehdä postauksen milloin palaat kotia ,ja miltä tuntuu?miltä tuntuu jättää "hyvästit" ulkomaille? ja mitä odotat kotiinpalulta ym?:D

    VastaaPoista
  8. Olisitko voinut lähteä vaihtoon ykkösen talvella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo olisin voinu mut kesälähtö tuntui aina kuitenkin paremmalta vaihtoehdolta :)

      Poista
  9. Moikka! Oon lähössä 2015 vaihtoon ja ykköstoiveena aussit:) haen yfun kautta, mutta jos sieltä ei australian paikkaa tartu niin sitten explorius! Aattelin sulta kysyä että onko explorius ollut hyvä, mitään moitittavaa? Ja vielä taisit siis lähteä kesällä suomesta, oliko jotain vaikeuksia, esim sopeutua kesken kouluvuotta ja saada kavereita? Olisin tosi kiitollinen vastauksesta ja vietä ihana kevät siellä maailman toisella puolen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Explorius on ihan moiteettomasti hoitanut kaikki asiat! Tosin täällä päässähän mun järjestönä ei toimi explorius vaan SCCE. Mutta ei oo siis mitään ongelmia ollut eli lämpimästi suosittelen :) Ei ollut kovin vaikeeta saada kavereita, kaikki oli super kiinnostuneita uudesta vaihtarista, niitä hyviä ystäviä onkin sitten vähän vaikeampi löytää. Kiitos paljon ja tsemppiä hakuprosessiin :) xxx

      Poista
  10. Moi! Mulla on paikka YFU:lta vaihtoon Australiaan kolmeksi kuukaudeksi, ja mun lähtö on nyt kiinni rahoituksesta. Osaisitko yhtään sanoa, että saatko/oletko jo saanut Australiassa suoritettua Suomen lukioosi hyväksi luettavia kursseja? Saisinkohan kolmessa kuukaudessa suoritettua 10 kurssia Australiassa (kurssit voivat siis olla mitä hyvänsä), mitä arvioisit? :) Kiitos paljon jos vastaat, olisi paljon apua!

    VastaaPoista